« Blog & updates

De Race naar Quernsey – van klotsbak naar kotsbak

Je kunt niet naar Quernsey zonder de Race te passeren en dus ook niet zonder ervaringen te lezen van andere zeilers. Naast een grondige voorbereiding kun je de verhalen over ‘the notorius Race of Alderney’ en de gruwen die je mogelijk mee kunt maken niet missen. De Race vraagt om de juiste timing; met de stroom mee, met hoogwater erdoorheen. Het kan hard gaan, tot 13 knopen stroom mee. Het kan dus ook hard tegenzitten, dan vaar je achteruit. Vol met goede moed en een top voorbereiding tot op bijna de minuut getimede passage van Cap Haque, startte de Race!

Uit Cherbourg vertrekken we 6:00 uur stipt, met hoogwater en de haven uit stond al een behoorlijke stroming. Onze Blackbird beweegt als een wild paard in volle galop door de golven heen. Alles dubbel gecheckt en vastgezet. Behalve de standaard geluiden- geklapper, gekraak, geruis en gebonk van het neerkomen van de punt op het water, geen zicht op losvliegende onderdelen in de kuip tot zover. Om 8.32 exact passeren we Cap Haque. En dan is daar De Race!
Ongeveer een kwartier lang verandert de zee in een soort klotsbak waar de golven en stroming van alle kanten lijken te komen. Blackbird golft en rolt alle kanten op. Onze lade met medische attributen, beukt zich los uit haar slot en is met moeite terug te krijgen maar de rest blijft op zijn plek. De bemanning surft mee op de deining van de zee. This is actually fun! Fascinerend hoe het water kolkt aan de ene kant en elders weer helemaal glad is. Het spektakel duurt niet lang en de zee keert terug naar een redelijk rustige deining. De wind, die al vrij zwak was, neemt helemaal af en we koersen met inmiddels volop zon naar Quernsey. Ik doe even mijn ogen dicht…

Ik word wakker met een raar gevoel, en voor ik kan bedenken wat of waar, hang ik al boven de emmer. Huh, ik vond dit toch leuk? De les van deze reis- op een stuk gember kauwen helpt dus niet altijd, een oortje in tegengesteld oor ook niet altijd, en zelfs als je het dus leuk vind en het prima kon doorstaan, kan het zijn dat je lichaam zegt ‘ ik ben er toch wat van in de war’ en komt de full monty eruit. Na een uur en een droog broodje doe ik het weer. Blackbird deint verder de zee over op koers naar Quersney.

We gaan voor anker voor de kleine haven van Beaucette. We zijn te vroeg want het moet hoogwater zijn om de haven in te kunnen. Ik beweeg mezelf nog wat futloos naar de punt om het anker te laten. De haveningang is een smalle doorgang van acht meter met aan weerszijden twee grote rotsen. Het vraagt een beetje goed mikken om hier doorheen te komen. Blackbird draait en deint de komende uren nog een paar rondjes om haar anker, tussen de uitstekende rotsen voor de ingang, wachtend op hoogwater. De zon schijnt, het is hier prachtig!
Nick de havenmeester geeft ons groen licht. Ik haal het anker op, maar de knop reageert niet. Met de hand dan maar. Mijn spierballen laten nog wat te wensen over, maar ik haal hem toch binnen. El Capitain manoeuvreert Blackbird soepel tussen de twee rotsen door de kleine haven binnen.

We worden opgewacht door, yes, de douane!
En deze keer compleet met hond! Whoop whoop! Enthousiast komt de zwarte labrador de kade op gewandeld. Hij krijgt schoentjes aan en wordt de boot opgetild. Wild kwispelend springt ‘the cash dog’ de kuip in op zoek naar ‘money’. You got to love the job! Die paar 20 euro biljetten zijn niet noemenswaardig. Binnen no time heeft hij overal gesnuffeld, springt hij overal op en in vindt hij het zelf blijkbaar genoeg en springt met dezelfde snelheid weer uit de kuip. De collega’s maken nog een kleine ronde in de boot. Deze keer niet zo heftig als de Fransen en alles blijft gewoon op zijn plaats. De drugshond hoeft niet te komen. We krijgen complimenten- love the interieur- en ze vragen geïnteresseerd naar onze plannen. Zo kan het dus ook! We mogen de boot pas af als we the final check doorstaan. De corona brigade: Twee giechelende gezellige dames die op onze telefoons de gegevens bijwerken en ons vriendelijk welkom heten. We are the first Dutch boat in years! Omdat we zogenaamd fully vaccinated zijn, blijft het bij het kopen van 10 zelftesten. We are good to go! Ready to explore this Island! We zijn weer mijlen verder en nu in een ander (ei) land????⛵️